top of page

Пилип Орлик, «Правдива розповідь про козаків і Київщину», 1711р.

У Шведському державному архіві зберігається велика кількість різних творів та листів гетьмана Пилипа Орлика (1672 – 1742), за які, на жаль, історики до сих пір не взялися. Орлик, як нам відомо, дуже любив писати: згадаймо тільки його «конституцію», панегірик Мазепі або особистий щоденник. Талановитий гетьман в екзилі володів і багатьма мовами. Більша частина творів та листів, представлених в Riksarkivet, написана нерозбірливим почерком, але над деякими Орлик постарався. Одна з таких праць – «Правдива розповідь про козаків і Київщину», була написана латинською мовою у 1711 році, в якій він розказує про історію та географію колишнього Київського воєводства Речі Посполитої, а також про життя місцевих городових козаків. Для ознайомлення публікуємо переклад першої частини твору (інші викладемо згодом):



"Правдива розповідь про козаків і Київщину.


Відомий історик Андреас Целларій у всьому погоджується з Симоном Старовольським щодо козацької нації, таким чином згадує її у своїй книзі, надрукованій в Амстердамі у сорок дев’ятому році, кажучи, що назва козак є руським словом, що означає бадьорого воїна, що вони прийшли з берегів Дніпра і живуть на тому самому місці й досі; з того часу запорозьких козаків і називають козаками, які, сповідуючи грецьку релігію, цінували свою волю, були непокірними людьми, які кидали виклик смерті і обов’язково гинули або перемагали, тому й отримали назву козаків. На Київщині та Брацлавщині козаки мають свої житла й землі. Той самий автор, Целларій, у своєму описі Київської землі про все це і писав.


Київщина є великим регіоном, але не дивлячись на його розміри, ви не знайдете тут багато населення, <...> особливо на півдні. На сході межує з Московщиною і татарами, має чіткий кордон, який простягається до Дніпра широким хребтом, що йде в Чорне море. На заході межує з Брацлавщиною і Волинню, а на півночі з Білою Руссю. Дніпро, одна з найбільших річок Європи, впадає в море. Тут є міста та селища, які добре укріплені, найгірша частина яких оточена річками. Мешканці кують військовий дух постійними війнами, а чоловіки з міст і сіл (навколишніх) стікаються на дніпровські береги".

 

Джерело: Riksarkivet, Diplomatica Muscovitica, Bild 66.

Comentarios


bottom of page