top of page

Самочинна українізація частин РІА, 1917р.



"60 піша дивізія з північного фронту оголосила себе українською, <...> Дивізія рішуче вимагає від російської влади, щоб її відправили на Україну і коли її до 10 грудня не відправлять, то вона сама порушить на Україну.


3-й окремий важкий дівізіон оголосив себе українським.


32 корпус, з огляду на те, що там більше українців, оголосив себе окремим українським корпусом і висловився за піддержку Центральної Ради і Українського Уряду.


102 гарматна бригада оголосила себе українською і прохає включити її в склад 34 українського корпусу.


Від 7 Скріборського і 5 Кавалерійського корпусів одержані відомости Українським Військовим Генеральним Штабом, що вони не будуть виконувати наказів большевицький революційних комітетів а виключно накази Центральної Української Ради.


Одержано вісти, що большевики роз'силають своїх агітаторів і агітують про те, щоб війська виступали проти Української Народньої Республіки. Але з таких фактів видко, що настрій в большевицьких ешелонах млявий і коли діло доходить до розброювання, то вони без відпору віддають всю зброю. Але, большевики скупчують сили для того, щоб йти на Україну. Українці служащі залізних доріг вживають всіх заходів проти цього.


34-й корпус уже призначено 1-м українським корпусом";


 

Джерело: "Нова Рада", Київ, - №204, - 9 грудня 1917р.

댓글


bottom of page